DRŠKE SA MAMUTOVIM ZUBOM ZA PRAVE LJUBITELJE LOVA

Mamutov zub

Mamuti su vladali ledenim dobom a sada vladaju u izradi lovačlih noževa jer se ne mogu zaobići drške sa mamutovim zubom. Ovaj materijal je jako cenjen u nožarstvu i potreba za ovim tipom materijala je sve veća. Sama činjenica da se na nožu nalazi istorija stara oko 10.000 godina nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Elegantnost, prefinjenost i luksuznost su odlike noževa čije su drške od ovog dragocenog materijala.

Drugi materijali

Postoje i drugi materijali od kojih se prave drške. Sintetički materijali su znatno primenjeniji a cena je mnogo pristupačnije. Na tržištu se nalazi i egzotično drvo, čiji je proces nastanka skoro identičan mamutovom zubu. Razlika između egzotićnog drveta i mamutovog zuba je u količini koja se može naći u prirodi. Zub se mnogo ređe nalazi od drveta.

Idealni čelici uz ovu dešku

Da drška ne čini nož, pokazuje loš čelik koji posle upotreba brzo tupi i potrebno mu je češće oštrenje. Dugogodišnje iskustvo u izradi lovačkih noževa pokazalo je da su čelici kompanije Uddeholm i kompanije DAMASTEEL jedni od najkvalitetnije na tržišti.

Mane

Iako je toliko hvaljen i cenjen materijal, osetljiv je na spoljašnje uticaje i zbog toga se izlaže procesu stabilizacije. Stabilizacija je proces koji pruža dodatnu zaštitu koristeći različita hemijska sredstva. Na ovaj način je zaštićen od propadanja.

Svaki strastven lovac, ribolovac ili ljubtelj lovačkih noževa ima jedan ovakav nož u svojoj kolekciji. Takođe, nikada ne treba koristiti nož od drugoga već treba imati svoj.

Mamutov zub drska